30.06.2021, 11:13

Герой або піарник на кістках? Хто такий насправді "легендарний" комбат Семен Семенченко

Ольга Ранська | Всі новини автора
Ukrainian

Будь-яка революція обов'язково являє суспільству, як зразки високої моралі, так і приклади найнижчої підлості. І українська - не виняток. Ми віддаємо данину поваги бійцям НАТО, але при цьому розуміємо, що про свої подвиги найголосніше часто кричать не герої…

Березень 2014 року поділив життя комбата Семена Семенченка на «до» і «після». "До" - він - Костянтин Гришин, власник компанії, що спеціалізувалася в сфері телекомунікацій, батько трьох дітей. "Після" - популярний комбат, який пише пости мало не з поля бою, один з активних ньюсмейкерів АТО.

Біографія

Семен Ігорович (він же Костянтин Ігорович Гришин) народився в місті Севастополь, 6 червня 1974 року.

За національністю-росіянин, громадянин України (мати українка, батько росіянин).

Одружений на Наталії Олегівні Московець, 1983 року народження (рідне місто - Макіївка).

жена_Семенченко Жена_Семенченко_с_детьми

Має трьох синів: Григорій (2008 р.н.), Михайло (2010 р. н.), Артем (2011 р. н.).

Семнченко_с_детьми

Хобі: подорожі. Костянтин та Наталя побували в Голландії, Франції, Англії, часто відвідували Крим.

Освіта

Середню освіту здобув у школі № 3, а потім у школі № 22 м. Севастополь.

Закінчивши в 1991 році середню школу, мріяв бути морським офіцером і вступив до Чорноморське вище військово-морське училище ім. Нахімова. Але через три місяці майбутній народний депутат, як стверджують злі язики, був з нього відрахований.

Влітку 1992 року Семен вступає знову до вищого навчального закладу - цього разу на факультет економіки та менеджменту Севастопольського національного технічного університету з заочною формою навчання. Але отримати диплом знову не судилося: через три роки Семен, який працював барменом в барі» Оболонь", був заарештований і засуджений Ленінським районним судом Севастополя. На свободу Семен вийшов у серпні 1996 року у зв'язку з амністією, оголошеною з нагоди прийняття нової Конституції.

Ось що говорив про цей інцидент він сам:

"Я був заарештований в 1995 році за статтею «недонесення про скоєний злочин» (була історія, коли я не хотів свідчити проти людей, яких намагалися зганьбити, не хотів платити бандитам і потрапив «під роздачу» корумпованої злочинної системи). Відсидів у СІЗО 8 місяців, і суд, як це у нас водиться, щоб не підставляти прокуратуру і міліцію, дав вирок обмежитися відсидженим".

Кар'єра

З 1998 року по 2004 займався громадською роботою на посаді голови виконкому ГО "Народний рух за соціально-економічне та духовне відродження".

Паралельно з громадською роботою, з 1998 по 2001 був головним редактором газети "Севастопольський вісник".

Семенченко-Гришин

У 2000 році Семенченко навіть балотувався (правда, безуспішно) депутатом в Севастопольську міськраду. Але найцікавіше - це те, як він пояснював в автобіографії, чим займався в 1995 році. Як переконував своїх севастопольських виборців майбутній легендарний комбат, в 1994-1995 роках він, як справжній патріот РФ, воював у Чечні проти сепаратистів, що зазіхнули на територіальну цілісність великої і неподільної Росії. А оскільки наявність українського громадянства заважала йому вступити до лав Збройних сил Російської Федерації, то він нібито брав участь у бойових діях у складі партизанського загону, організованого ФСБ.

Коли в листопаді 2014 року журналісти "лівого берега" розшукали "Севастопольський вісник" за 2000 рік і попросили вже народного депутата України Семена Семенченка прокоментувати рядок з автобіографії про те, що він перебував у складі так званого "добровільного миротворчого корпусу з ліквідації конфлікту в Чечні", народний обранець розповів наступну історію:

"1994 рік. Мені 20 років. Я навчався в Нахімовці-навчальному закладі зі спеціальною ідеологією. Мізки нам промивали - будь здоровий. Романтика, пошуки пригод, бажання боротися з несправедливістю (а саме так нам підносили розпад Радянського Союзу і чеченський сепаратизм) привели мене на Кавказ. Але саме там я побачив справжню несправедливість. Це був жорсткий, але справедливий урок, щеплення від російського імперіалізму. Як результат - я розчарувався в ідеях, які мені намагалися прищепити, подорослішав, почав критично усвідомлювати дійсність. У мене з'явилися друзі серед Нохчі. Без мого юнацького максималізму та уроків Ічкерії не було б нинішнього Семена Семенченка".

У 2001 році був директором приватного підприємства «Центр громадських соціально-економічних ініціатив» (м. Севастополь).

З 2004 року почав займатися підприємницькою діяльністю.

З 2005 по 2010 директор ПП "Компанія Євролайн» (м. Севастополь).

15 травня 2014 р.в інтерв'ю «The Guardian», Семен розповів, що здобував освіту кінорежисера.

Ось яка інформація про Семенченка-Гришина збереглася в архівах Всеросійського державного університету кінематографії імені С. А. Герасимова:

"Абітурієнт Гришин Костянтин Ігорович дійсно здобував другу вищу освіту у ВДІКу. У 2006 році він був зарахований до центру додаткової професійної освіти (нині - Вищі курси кіно і телебачення ВДІК) на курс Юрія Бєлєнького в майстерню "драматургія та режисура телебачення".

Курси-дворічні, відповідно, Гришин-Семенченко значився на них з 2006 по 2008 рік. Його викладач Юрій Бєлєнький повідомив, що нічим особливим цей студент на курсі не виділявся.

Після закінчення навчання Гришин навіть не отримав диплом, а тільки довідку про те, що прослухав курс лекцій. Значить, він так і не виконав дипломну роботу – готовий сценарій або короткометражний фільм".

У 2008 році повернувся в Україну, де знову спробував зайнятися приватним підприємництвом.

У 2011 році з дружиною заснував ТОВ "обласна кур'єрська служба" (м.Севастополь).

Власник компанії ПП "Нове супутникове телебачення (НСТ)".

А 27 травня 2014 Семен Семенченко розповів журналістам «Forbes», що в минулому він був капітан-лейтенантом Військово-Морських сил України, а після звільнення з флоту став підприємцем.

В інтерв'ю українському виданню "Острів" 30 вересня 2014 р. Семенченко розповів про себе наступне:

"Народився я в Севастополі, в 1974 році. У мене мама українка, батько Російський. Дружина теж Українка. Навчався я в чотирьох навчальних закладах. У військовому училищі-пішов, не закінчив. Вивчав Фінанси і кредит. Здобував освіту в інституті кінематографії в Москві (ВДІК) - кинув, не здав дипломну роботу. Я був пригнічений якістю російської освіти, там все комерціалізовано. Четвертий (навчальний заклад) - я вивчав операторське мистецтво. Все життя займався самоосвітою. Ніколи ні на кого не працював, тобто спочатку працював тільки сам на себе. Був директором підприємств. Був приватним підприємцем. Був редактором двох газет: "Севастопольський вісник» і" Наша Севастопольська правда " - це була контр-газета - боролися з комуністами в дев'яності роки. Був творцем і керівником благодійного фонду та учасником двох майданів - 2004 і 2013 років. Намагався організувати рух» Воля народу " – ми займалися знесенням парканів, які огороджують пляжі, шукали пана Лозінського (депутат БЮТ, засуджений за вбивство) і навіть зловили його, вірніше, брали участь, скажімо так, в цій історії. Але той рух швидко заглохло, бо не було таких тектонічних розломів у суспільстві, як зараз"…

Так би і залишився Семенченко-Гришин непомітним для історії, якби не Революція Гідності.

Так, у 2014 році Семенченко був помічений у штабах сепаратистів, брав участь у штурмі 3 березня 2014 року відділення Держказначейства в Донецьку, перебував у захопленій "губаревцями" обласній державній адміністрації. Наприклад, на відео Донецької ОДА, оприлюдненому 3 березня 2014 року, майбутнього народного депутата видно з 11-ї по 22-у секунди.

Втім, точно так само Семенченко їздив і на київський Майдан, бродив серед учасників проукраїнських мітингів у Донецьку, час від часу потрапляючи в об'єктиви фотоапаратів, поки йому не посміхнулася Фортуна, і Богдан Кутєпов (український журналіст, шоумен, телеведучий. З 2013 року працює на "Громадському ТБ" - ред.) у березні 2014-го не запросив Донецького активіста (а саме так Гришин представлявся в Києві) до студії "Громадського ТБ".

Семенченко

Вважається, що саме Кутєпов і придумав Гришину псевдонім Семен Семенченко. Тому що під власним прізвищем світитися на телеекранах він не міг - його, як виявилося, розшукували численні кредитори. З тієї ж причини він надів і маску-балаклаву.

Однак сам Семен говорить про цей факт наступне:

"Моє прізвище спочатку не Семенченко, і було б нерозумно, якби я, маючи сім'ю і дітей, воював під справжнім прізвищем. Однак та людина, яка зараз корисна суспільству і потрібна країні - це Семен Семенченко. Я їм і є".

(з інтерв'ю українському виданню "Острів" 30 вересня 2014 р.).

Семенченко_в_балаклаве

Командир батальйону спеціального призначення «Донбас»

Отже, в квітні 2014 р він написав:

"...Не відчуваючи від держави будь-якої підтримки, констатуючи саботаж, зраду ряду співробітників МО, МВС і СБУ, розуміючи всю міру відповідальності за свої дії, як капітан-лейтенант запасу беру на себе відповідальність за формування батальйону територіальної оборони. Пропоную патріотам вступити до лав батальйону для захисту національних інтересів ... Разом - переможемо!"

Ось яскравий приклад "живої революційної творчості мас", про який писав Ленін в 1917 р в тому сенсі, звичайно, що маси відгукнулися на post Семенченко і понесли гроші, форму і спорядження.

А ось офіційна інформація Така: у квітні 2014 р.для протидії збройним формуванням прихильників Донецької Народної Республіки Семенченко сформував з жителів України батальйон "Донбас". 20 квітня бійці отримали необхідний дозвіл на "роботу" від Міністерства оборони України.

Ось що говорить про створення батальйону сам Семенченко:

"Коли я написав пост про те, що створюється батальйон територіальної оборони "Донбас", У мене було близько 70 передплатників. Протягом одного дня записалася в добровольці 600 осіб. Мій порив збігся з громадським запитом.

Розвернутися в Донецьку ми вже не могли. Ми поїхали до Дніпропетровська, тоді нас було близько сотні. Я почав активно писати у Фейсбуці, збирати гроші на картку. Тоді у нас було дві проблеми - зброя та підготовка. Оселилися в готелі навпроти Дніпропетровської ОДА, там же, перед адміністрацією, були перші збори.

В ОДА я познайомився з Геннадієм Корбаном, Юрієм Філатовим, Юрою Березою. Нам запропонували зайняти базу в селі Новопідгороднє на кордоні Дніпропетровської та Донецької областей. Батальйон "Донбас" ми формували всього три тижні".

Таким чином, з 2014 року Семен Семенченко - командир батальйону спеціального призначення «Донбас» першої бригади оперативного призначення Національної гвардії України (звання - майор Національної гвардії України).

Командир батальона "Донбасс" Семен Семенченко на "Громадському" 10.06.14 р.

Командир батальона "Донбасс" Семен Семенченко на "Громадському" 23.06.14 р.

Його батальйон звільняв Лисичанськ, Попасну, брав участь у боях під Миколаївкою, Артемівському, Дзержинському, Карлівкою, Первомайському, в числі інших звільняв Маріуполь.

29 червня 2014 року Семен прибув до Києва з вимогою зупинки перемир'я і введення на території Луганської та Донецької областей воєнного стану. Того ж дня під Адміністрацією Президента України провів демонстрацію, а також виступив зі сцени Майдану.

Виступ Семена Семенченка на Майдані 29.06.2014:

І люди вірили, що Семен Семенченко - Народний герой. Перші підозри закралися в тому ж липні 2014 року, коли стало відомо, що так званий командир батальйону замість того, щоб перебувати на фронті, веде життя світського лева і активно збирає гроші готівкою - зокрема, взяв велику суму у тодішнього голови Донецької облдержадміністрації Сергія Тарути, яку привласнив.

Семенченко

Потім поповзли чутки,що Семенченко взяв 300 тис. дол. у громадянина США Марка Паславського нібито на придбання безпілотників для потреб Нацгвардії, а після того, як Марк став вимагати звітності за витрачені кошти, його наздогнала куля в спину.

Семенченко, який ще в березні 2014 року не міг заплатити за телефон і переховувався від кредиторів, через місяць після початку збору коштів вже катався на престижних іномарках, обідав у ресторанах і висипав готівку перед солдатами, демонструючи, що таке мільйон гривень.

Але найбільше скандалів було саме навколо незрозумілого правового статусу бійців. Власне, було два батальйони - офіційний, у складі військової частини 3027 під командуванням законного командира, і люди, яких прийняв на службу "підполковник Семенченко" і які також вважали себе військовослужбовцями, мали зброю і мріяли побачити свого керівника не по телевізору, а в зоні АТО.

При цьому грошового забезпечення не отримували ні ті, ні інші. Замість цього регулярно спливали історії про те, що якась незрозуміла охорона "командира батальйону" пограбувала підприємство, порізала і продала на металобрухт невеликий завод, витрусила гроші з бізнесмена або відібрала у жителя прифронтової зони дороге авто.

Семенченко

Коли в серпні 2014 року Семенченко вирішив стати народним депутатом, виникла проблема - як комбату "зробити красиву біографію" з урахуванням його минулої судимості. І хоча вона давно погашена, сам факт того, що Семенченко був судимий, унеможливлює його службу в органах міліції або Національної гвардії України. На яку посаду міг бути прийнятий громадянин із середньою освітою, раніше не служив в армії ні дня? Хіба тільки рядовим солдатом. Є припущення, що саме тому Семенченко і приховував своє справжнє прізвище, так як будь-який дільничний міліціонер міг миттєво "пробити" по картотеці інформаційного центру МВС України його біографію (з тієї ж причини-і маска-балаклава).

Тоді вчинили наступним чином. 11 серпня 2014 року було наказано зарахувати Семенченка до Нацгвардії без пред'явлення будь-якого документа, навіть без паспорта - "зі слів". Семен прийшов в кадрове управління і назвався Семенченко Семеном Ігоровичем, капітан-лейтенантом Військово-морських сил України у відставці. Ці дані без будь-якого документального підтвердження були занесені в особову справу і спрямовані на спецперевірку на предмет минулих судимостей.

Відповідь з інформаційного центру МВС України надійшла миттєво: у картотеці осіб, які притягувалися до кримінальної відповідальності, Семенченко Семен Ігорович, 1974 року народження, не значиться. І це-правда. Бо сидів Гришин Костянтин Ігорович, 1974 року народження. Зрозуміло, що запит до Міністерства оборони на предмет існування "капітан-лейтенанта Семенченка" ніхто не направляв. Не кажучи вже про те, що ніхто навіть не перевірив: а чи не значиться випадково новий військовослужбовець приватним підприємцем? (а тим часом Свідоцтво фізичної особи-підприємця Гришин здав тільки 24 листопада 2014 року у зв'язку з обранням його народним депутатом України за партійним списком "Самопомочі").

Після цього за розпорядженням Авакова морський капітан-лейтенант був негайно переатестований в сухопутного капітана і призначений командиром 2-го спеціального батальйону в/ч 3027 з видачею відповідного службового посвідчення. Це було якраз в той момент, коли десятки людей, яких "прийняв на службу" так званий "підполковник Семенченко", заходили в Іловайськ, а легендарний комбат тільки оформлявся на службу в Нацгвардію, де отримав фальшивий документ про наявність у нього офіцерського звання.

Отримавши 11 серпня 2014 року посвідчення капітана Нацгвардії, Семенченко наступного дня, 12 серпня, приїхав до Вишгородського райвідділу Державної міграційної служби і на підставі цього посвідчення отримав новий паспорт на ім'я Семенченка Семена Ігоровича. Чому у Вишгороді? Тому що паспортна база Донецької області, де зареєстрований Гришин, була втрачена після захоплення бойовиками адміністративних будівель в обласному центрі, як і паспортна база Севастополя, де йому свого часу видавали паспорт.

Тому отримати новий паспорт, у разі втрати старого або зміни прізвища, Семенченко міг тільки за місцем офіційного проживання або роботи з пред'явленням додаткових документів, що засвідчують особу.

Тому він міг отримати новий паспорт тільки після того, як його з новим прізвищем, але без паспорта, прийняли в Нацгвардію - на підставі фальшивого службового посвідчення за місцем розташування в/ч 3027.

А вже 20 серпня 2014 року Аваков вніс подання президенту України Про нагородження раніше судимої людини, яка прослужила всього 8 днів, Орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Після чого присвоїв людині із середньою освітою, який взагалі не служив в армії, звання майора.

Тепер можна було і балотуватися. Тим більше що грошей Семенченко тепер вистачало не тільки на виборчу кампанію, а й навіть для найму персональної охорони.

Семенченко

До речі, як повідомило на журналістський запит Головне управління Національної гвардії України, грошові кошти або автомобілі від громадян для потреб 2-го батальйону спеціального призначення до військової частини 3027 ніколи не надходили. Сам батальйон не є юридичною особою, не має ні власної печатки, ні власного рахунку в установах банків. Тобто пожертви Гришин-Семенченко просто привласнював?

Отримавши 12 серпня новий внутрішній паспорт, Гришин-Семенченко відразу виправив на нове прізвище і закордонний. І вже 19 вересня 2014 року орденоносець збирав гроші з українських діаспор у Сполучених Штатах.

Виникло і цілком закономірне питання: а як військовослужбовець отримав американську візу, на які кошти літав за океан і хто його відпустив у подорож з місця проходження служби? Ось відповідь Головного управління Нацгвардії: "Майору резерву Семенченку Семену Ігоровичу за весь період проходження ним служби у військовому резерві відпустка не надавалася, інформацією про кошти, за які здійснювалася поїздка до Сполучених Штатів Америки, Головне управління Національної гвардії України не володіє. Посадові особи Головного управління Національної гвардії України не надавали допомоги громадянину Семенченку Семену Ігоровичу в оформленні в'їзної візи до Сполучених Штатів Америки".

Цікаво, як посольство США в такому випадку видало візу без довідки з місця проходження служби, без довідки про доходи і без підтвердження того, що громадянин Семенченко перебуває в США під час своєї законної відпустки, протягом якої йому буде зберігатися в Україні місце роботи?

А які документи Гришин-Семенченко надав до Посольства США на підтвердження своєї платоспроможності-невже виписки з рахунку, на який збиралася благодійна допомога? І чи розповів в анкеті про 8 місяців, проведених у СІЗО, обвинувальний вирок і неповернені кредити?

19 серпня за повідомленням Арсена Авакова в Facebook, в боях за Іловайськ Семенченко, будучи в перших рядах, отримав осколкові поранення в стегно і спину і був прооперований в Дніпропетровську, операція пройшла успішно.

"Його мужність, командирська витримка і сила духу - приклад для всіх. Пройшло лише кілька годин після операції, а він вже говорити про ті, що готовий боронити Україну від ворогів!", - написав тоді Петро Порошенко у Фейсбуці.

А ось що про це поранення говорять бійці:

Семенченко про "Іловайський котел" (вересень 2014):

Взагалі, після трагедії в Іловайську з батальйону "Донбас" пішли близько 20 осіб. Колишні однополчани називають Семенченко піарником. Вони вважають, що бездарне керівництво призводить до непотрібних жертв. Дивуються, що після трагічної втрати майже половини складу їх командиру дісталися лаври замість осуду. Комбату батальйону "Донбас" вже пророкують пост глави Міноборони і 5-е місце в партійному списку однієї з нещодавно створених партій.

Читайте також: Семенченко назвав винних у здачі Дебальцевого та Іловайська

А 1 вересня 2014 року в Дніпропетровській адміністрації Семенченко зняв свою балаклаву, заявивши:

"Я вирішив зняти маску перед Україною: прийшов час змін - для мене, для батальйону «Донбас», для України - для кожного з нас".

Семенченко

В цей же день прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вручили йому орден Богдана Хмельницького III ступеня.

А 4 вересня бійці батальйону "Донбас" висловили свою думку про комбата на прес конференції в УНІАН.

Колишній боєць батальйону Віктор Кондратюк заявив, що до рішення дати публічну прес-конференцію його і його товаришів, які перейшли з "Донбасу" в інші батальйони і продовжують воювати на сході України, підштовхнуло нагородження Семенченка орденом і його наміри піти у велику політику.

Читайте також: Комбат Семенченко подав у відставку, батальйон проходить реформування

"У Семенченка просто маніакальне бажання дістатися до влади. Якби вся його вина була в тому, що він став героєм тільки на папері, якби він просто збагатився за рахунок піару, це б нас засмутило (адже це гроші людей, які йому повірили), але... Останньою краплею стало те, що ця людина рветься до влади. Називайте це пафосом, але я не для того був на Майдані і точно знаю, що люди стояли там і вмирали заради усунення негідників і приведення до влади порядних людей. Яким Семенченко не є", - заявив боєць Віктор Кондратюк на прес-конференції 4 вересня 2014 року.

Семенченко_Геращенко

За заявами учасників прес-конференції, реальне ім'я Семенченко-Костянтин Гришин. Прославлений батальйон "Донбас" був створений не ним одним, а в компанії, як мінімум ще двох людей (один з яких прийшов на прес-конференцію). А приблизно 80% того що, популярний блогер Семен Семенченко пише на своїй сторінці у Фейсбук, є його власною вигадкою, вважають бійці.

Також на сайті "Обозреватель «були опубліковані висловлювання цілої групи бійців "Донбасу", які не бажають воювати під керівництвом Семенченка і вважають, що їх патріотизм і альтруїзм були банально використані... Більшість з тих, що пішли називають причиною свого небажання залишатися в "Донбасі" недовіру до комбата.

Бійці впевнені, що надмірні втрати батальйону в бою під Карлівкою (у травні) та в "котлі" під Іловайськом у серпні - наслідок невмілого керівництва батальйоном Семена Семенченка.

У числі іншого - звинувачують Семенченка й у відсутності обіцяного ним матеріального забезпечення.

За коментарем таких висловлювань "Обозреватель «звернувся до Сергія Єрьоміна, який створював батальйон» Донбас" разом з Семеном, а тепер воює в іншому підрозділі. Ось що сказав Сергій:

"Коли ми познайомилися в Донецьку в лютому, Семен назвався Костею і сказав що він з Криму, у нього є організаторські здібності, і він на межі фолу може працювати. Але в кардинальних питаннях-включає задню, самоусувається в критичних моментах.

Батальйон для нього - бізнес, комерційний проект. Кружляти перед камерами він вміє. Про створення батальйону оголосив у ФБ. Перше, що ми зробили: на порожньому перехресті, де раніше були проросисти і яких вибила звідти Мар'їнська самооборона, знялися красиво в масках. Ось його фраза: "Я розумію, що телебачення з нікого може зробити когось". Я був не проти, для підтримки бойового духу треба це робити. Семен писав у ФБ - це була його робота, але він не військовий».

Ротний командир у батальйоні "Дніпро" Володимир Шилов (донеччанин, як і більшість добровольців "Донбасу") теж вважає, що Семенченко» перетворив батальйон на бізнес та "піариться на кістках".

"У Карлівці він за два дні виклав маршрут руху.. І практично неозброєних людей кинув у м'ясорубку, а сам перебував ззаду і все розписував. Якби не героїчна смерть одного бійця, який підірвав себе, і тих хто був поруч, там були б ще більші втрати. Після цього люди розвернулися і пішли. Хто в "Дніпро", хто в "Шахтарськ", - розповів "Обозревателю" Володимир Шилов.

Прес-секретар комбата Семенченко назвала всіх критикують мародерами і дезертирами, незважаючи на те, що пішли з "Донбасу" прагнуть перейти в інші добровольчі батальйони. Вона закликала "не лити воду на млин ворога України" та залишити в спокої «легендарного комбата».

Потім Донецька журналістка Тетяна Заровна опублікувала відеозапис розмов з бійцями "Донбас", що мали справу з Семеном Семенченком:

9 вересня 2014 р.з'явилася інформація, що Семенченко балотуватиметься до Верховної Ради України за списками партії "Самопоміч".

25 вересня 2014 р.Семенченко офіційно зареєструвався кандидатом у депутати від цієї партії.

2 жовтня 2014 р.в інтерв'ю "ТСН" Семенченко сказав, що йому було присвоєно звання підполковника.

А 11 листопада, публікуючи звернення до виборців на своїй сторінці в Facebook, підписує його як "майор резерву НГУ, командир 2 батальйону спеціального призначення Національної гвардії "Донбас".

Втім, військова кар'єра майора Семенченка виявилася короткою - 24 листопада 2014 року він був звільнений з посади командира 2-го батальйону полку Національної гвардії України за власним бажанням. Але питання залишились…

Народний депутат

Разом з тим, Семен Семенченко пройшов до Верховної Ради України від партії Садового» Самопоміч " під № 2. Ось його передвиборний ролик:

5 грудня 2014 року народний депутат від фракції «Самопоміч» Семен Семенченко очолив новостворену парламентську комісію з контролю над Міноборони.

"ВР проголосувала за створення спеціальної комісії парламенту з питань здійснення цивільного контролю за військовою організацією держави. Це постійна контрольна комісія з правами комітету ВР. На Раді коаліції досягнута угода, підписана керівниками фракцій Олександром Турчиновим, Юрієм Луценком, Олегом Ляшком, Олегом Березюком і Юлією Тимошенко, про те що комісію очолить нардеп від "Самопоміч" Семен Семенченко",

- написав він.

"Комісія здійснюватиме контроль над діяльністю Міністерства оборони та інших силових структур, до неї залучатимуться також волонтери, добровольці, громадські активісти",

- сказав Семенченко журналістам.

Комісія також розроблятиме нову систему територіальної оборони, організовуватиме нові військові навчальні заклади, працюватиме з кадровим складом силових відомств України.

Інтерв'ю з Семеном Семенченком в ефірі Еспресо TV (5 січня 2015):

У січні 2015 року стало відомо про те, що Головна військова прокуратура розслідує справу проти депутата від "Самопомочі" Семена Семенченка про незаконне отримання військового звання. Слідство запевняє, що досудове розслідування встановило, що 13 серпня 2014 року Вишгородський районний військовий комісаріату видав Семенченку «завідомо неправдиве» тимчасове посвідчення офіцера запасу. Прокуратура заявляє, що Семенченко в серпні 2014 року використовував цей підроблений документ для прийняття його на військову службу в резерві у військовій частині №3027 (батальйон "Донбас"). Генштаб надав слідству дані, що Семенченко до призначення його на посаду у ст.ч. №3027 не перебував на обліку офіцерів ЗСУ і первинного військового звання ніколи не отримував. Суд дозволив прокуратурі доступ до документів із зразками підпису Семенченка в Центрвиборчкомі та апараті Верховної Ради.

Семен Семененко хотів стати комбатом в ДНР? (19 січня 2015):

"31 січня 2015 року командир батальйону Семен Семенченко брав участь у проведенні операції з деблокування батальйону "Світязь". В ході операції був контужений. 1 лютого при попаданні в ДТП стан Семена Семенченка погіршився",- йдеться в повідомленні прес-служби батальйону, оприлюдненому в особистій сторінці нардепа у Фейсбуці.

Про подробиці аварії "Обозреватель" дізнався у бійців медроти Національної гвардії України, які надавали допомогу постраждалим на місці події. Це не помилка "засідкою" виявилася аварія.

На світанку 1 лютого зіткнулися в лобовому ударі військовий санітарний УАЗ 452 ("буханець" і БТР. Це сталося приблизно в 10 км від Дебальцевого, на трасі Дебальцеве-Антрацит, не доїжджаючи до крайнього українського блокпоста. У "буханці", як стверджують свідки, був Семенченко, а попереду їхали двоє його товаришів з "Донбасу"...

"Виходить, вони проїхали перехрестя Вуглегірськ - Чорнухине і мчали на Антрацит, до блокопосту кілька км не доїхали. Було ще затемно, їхали на великій швидкості, не включили фари", - повідомив фельдшер.

"Схопили першу-ліпшу машину і поїхали у своїх справах. Схоже, заклинило кермо у "швидкої", в якій їхав Семен, і вона врізалася в бронетранспортер на такій швидкості, що водієві Семена відірвало голову. Двоє 200-х, один 300 - й, плюс-поранений комбат. Ніякого бойового наказу в цьому районі не було, і що він там робив - хто його знає», - викладає свою версію боєць «Донбасу».

З висновку лікаря, який проводив огляд: "Діагноз: закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, закрита травма грудної клітини, забій грудної клітини, забій поперекового відділу хребта, тупа травма живота". Ні ознак переломів, ні пробитого легкого. УЗД не показало навіть травматичні пошкодження очеревини.

Інтерв'ю капітана "Жака" - командира 2-ої штурмової роти батальйону "Донбас" (5 лютого 2015 р):

Інтерв'ю народного депутата та Почесного командира батальйону «Донбас» Семена Семенченко (14 квітня 2015):

У грудні 2015 року стало відомо, що командувач Національної гвардії України позбавив народного депутата фракції "Самопоміч" Семена Семенченка звання "майор".

Хто такий Семенченко Семен (13 жовтня 2014)

Семен Семенченко, Народний депутат України, гість ток-шоу "Люди. Hard Talk", канал "112 Україна". Випуск від 04.05.2016:

Семенченко - у мери

23 грудня 2015 року Верховна Рада призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу на 27 березня 2016 року.

Партія "Об'єднання" Самопоміч " рекомендує Криворізькій організації висунути кандидатом на виборах міського голови народного депутата Семена Семенченка.

Як повідомляв "Інтерфакс-Україна", за цю пропозицію на позачерговому з'їзді партії проголосували 161 делегат і 12 утрималися.

З пропозицією висунути кандидатом в мери Кривого Рогу Семенченко виступив і колишній кандидат на цей пост Юрій Милобог.

При цьому сам Семенченко заявив, що здивований цією пропозицією, адже Милобог таку пропозицію з ним не погоджував.

Він також зазначив, що зараз у Кривому Розі дуже непроста ситуація, тому що активізувалася кампанія проти "Самопомочі".

"Я вдячний за цю пропозицію. Фактично це квиток на війну. Я буду радитися з людьми, але ні я, ні люди не боїмося цієї банди упирів, тому що Україна - перш за все",

- заявив Семенченко.

Читайте також: Мати-одиначка вимагала у нардепа Семенченка грошей: "Вкрадіть, але дайте мені хоч трохи!"

На питання про те, як він оцінює свої шанси на перемогу Семенченко сказав: «Я думаю, що не варто зараз ці шанси зважувати". Також він зазначив, що в будь-якому випадку після виборів планує продовжувати політичну активність в Кривому Розі.

Однак перемогу здобув чинний міський голова Юрій Вілкул, який на вибори йшов як самовисуванець. Він набрав 74% голосів, а його найближчий конкурент, нардеп від "Самопомочі" Семен Семенченко переконав у своїй правоті виключно 11% жителів Кривого Рогу.

Читайте також: "Самопоміч" не визнає перемогу Вілкула на виборах мера в Кривому Розі - Семенченко

Багато експертів вказували на те, що партія "Самопоміч" сама програла вибори. Спочатку було ясно, що Семенченка жителі Кривого Рогу сприймають як чужинця. Вони готові були голосувати за Юрія Милобога, але відбулася в останній момент зміна кандидата стала фатальною помилкою даної політичної сили.

При цьому Комітет виборців України насправді побачив масу порушень виборчого процесу на представлених виборах. Глава відповідного відомства Олексій Кошельник вважає, що він з колегами став свідком якогось суцільного порушення в сумі з незаконними технологіями. Причому, все це зовні видавалося саме за абсолютно чесні вибори. Ще напередодні голосування відразу 100 тисяч сімей у місті отримали від людей Юрія Вілкула по 500 гривень. Цей справжнісінький підкуп виборців подавався громадськості в якості "надання допомоги малозабезпеченим".

Коментуючи свою поразку, колишній командир батальйону "Донбас" публічно став висловлювати власне обурення з цього приводу. Він упевнений в тому, що чинний глава представленого міста отримав такий результат виключно за рахунок численних порушень виборчого процесу. В цілому таких подій було нараховано 47. Саме тому підсумки виборів Семенченко назвав "повзучою окупацією України", яка тепер відбувається зсередини.

Читайте також: Садовий знищив Семенченка - Бригинець

Семенченко

Звинувачення у створенні ПВК і підозра в контрабанді. Арешт

24 березня 2021 року на сайті СБУ оголошено про припинення діяльності воєнізованого збройного формування, яке названо "приватною військовою компанією". Керівниками ПВК, створеної за межами України 2018 року, вважаються Семенченко та Євген Шевченко ("позаштатний агент НАБУ") (інформація Вікіпедії).

Крім того, Семенченко та Євген Шевченко підозрюються в організації та реалізації протиправної схеми з ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з РФ, які пізніше продавалися державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

Слідчі стверджують, що мають дані про участь фігурантів справи в укладенні контрактів між "ПВК" і представниками різних організацій країн Близького Сходу і що є зафіксовані пропозиції щодо організації незаконних поставок зброї в ці країни.

26 березня Печерський райсуд Києва заарештував на 60 діб Євгена Шевченка строком до 24 травня з можливістю внесення застави в 5 млн грн. (вийшов під заставу 30.03). Натомість Семенченко суд обрав арешт без права на заставу.

У фільм-розслідуванні" солдати мільярдера", який був знятий Агентством журналістських розслідувань Слідство.Інфо у березні 2021, ППК або Товариство з обмеженою відповідальністю "Донкорп Україна", яка зареєстрована в Україні як охоронна фірма і яку контролював Семенченко, звинувачується в незаконній діяльності в інтересах олігарха Ігоря Коломойського.

Звинувачення в тероризмі

14 травня 2021 року СБУ повідомила Семенченку, який вже перебував під вартою, про підозру в організації обстрілу будівлі ТОВ «інформаційного агентства "112 канал", який стався в липні 2019 року. СБУ вважає, що для скоєння злочину Семенченко залучив двох учасників підпорядкованого йому збройного формування. За версією слідства, в червні він разом зі спільником провів розвідку місцевості поблизу будівлі для обрання способу здійснення теракту і шляхів відходу з місця злочину з урахуванням наявних камер відеоспостереження. СБУ стверджує, що саме Семен Семенченко організував передачу грошей для придбання транспорту та інших засобів, необхідних для скоєння злочину. В результаті обшуків за місцями проживання фігурантів справи в столиці та Київській області правоохоронці виявили та вилучили транспорт і засоби, які зловмисники використовували в ході скоєння злочину.

Учасникам справи повідомлено про підозру за ч.2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України, яка передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі з можливою конфіскацією майна.

Про мотив злочину Семенченка в заяві СБУ нічого не сказано.