03.05.2024, 09:52

Вивчення англійської мови за методом Каллана: особливості та переваги

Олег Білоусов | Всі новини автора
callan metod smile-school

Якщо ви боїтеся говорити англійською, а заняття з нескінченними тестами та граматичними вправами здаються вам нудними та неефективними, рішенням може стати вивчення англійської мови за методом Каллана. Це визнаний у всьому світі спосіб вивчити англійську швидше та приємніше, ніж за звичною шкільною програмою.

Що таке метод Каллана?

Робін Каллан був учителем англійської мови й на початку 1960-х років створив методику надзвичайно швидкого вивчення мови. Як колишній військовий, він розробив метод ефективного вивчення мови для солдатів. Незабаром з'ясувалося, що революційний спосіб вивчення англійської Каллана чудово працює також і в мовних школах для дітей, підлітків і дорослих.

Метод Каллана належить до групи прямих методів. Він ґрунтується на припущенні, що вивчення англійської мови має проходити за тією ж схемою, що й вивчення рідної мови маленькими дітьми. Найперша навичка – це слухати, потім говорити і тільки потім писати. Граматика вводиться у вигляді індукції, що означає, що учень не засвоює жодних теоретичних правил застосування цих конструкцій. Натомість, ґрунтуючись на тому, що він чує та повторює, він має інтуїтивно розуміти, як вони використовуються.

Перша акредитована Callan школу в Україні Smile School пропонує курси англійської мови за методом Каллана як онлайн, так і офлайн. Ви можете вибрати відповідний саме для вас формат навчання, а вибрати є з чого, адже їх у школі аж 10! На сайті школи https://smile-school.kiev.ua/onlajn-uroki/ знайдете детальну інформацію про розклад занять, вартість навчання та кваліфікацію викладачів. Варто відзначити, що всі заняття проходять у веселій та невимушеній атмосфері завдяки використанню гумору, ігор та пісень. Це підвищує мотивацію та робить навчання ефективнішим.

Особливості методу Каллана

Урок англійської мови за методом Каллана сильно відрізняється від способу викладання мови, який ви знаєте зі школи. Замість того, щоб вивчати граматику, перекладати англійські фрази та слова або проходити додаткові тести, ви слухаєте викладача, повторюєте запропоновані ним фрази та речення й відповідаєте на запитання.

Які характерні риси методу Каллана?

Заняття починаються зі швидкого повторення матеріалу попереднього уроку, потім починається власне навчання – тобто питання та відповіді. При цьому можна виділити деякі особливості, властиві цьому методу.

  • Темп – викладачі говорять не з природною швидкістю, а майже вдвічі швидше (приблизно 240 слів за хвилину).
  • Використання рідної мови є мінімальним і не перевищує 10%. Це вчить мислити мовою, що вивчається, і позбавляє від мовного бар'єру.
  • Пропозиції, що вимовляються учнем, мають бути ідентичним зразку, і кожна помилка негайно виправляється викладачем.
  • Немає типових граматичних вправ.
  • Фокус на розмовній мові: 70% часу уроку присвячено розмовній практиці, а лише 30% – читанню та письму. Це дозволяє максимально зануритися у мовне середовище та навчитися використовувати мову у реальних ситуаціях.
  • Новий матеріал повторюється багаторазово в різних вправах, що сприяє закріпленню знань у довгостроковій пам'яті.

Переваги навчання за методом Каллана

Цей метод вивчення мови не отримав би такої популярності, якби не мав велику кількість переваг, серед яких:

  • Постійний та інтенсивний контакт. Оскільки заняття проводяться лише англійською мовою, студенти мають змогу зануритися у мовну середу, що завжди приносить надзвичайні результати.
  • Швидке вивчення словникового запасу та цілих виразів. Метод Каллана заснований на запам'ятовуванні цілих речень, а це означає, що учні зберігають величезну кількість нової лексики, у тому числі у вигляді цілих фраз та виразів.
  • Подолання мовного бар'єру. Завчання готових фраз та повторення за викладачем – хороший спосіб подолати мовний бар'єр. Якщо сама думка про розмову англійською викликає у вас стрес, використання таких «готових» інструментів допоможе. Також варто зазначити, що викладачі, які ведуть заняття, особливу увагу приділяють правильній вимові.
  • Тренування короткочасної пам'яті. Метод Каллана – це відмінний спосіб потренувати короткочасну пам'ять і загалом роботу мозку.

Якщо ви хочете швидко підвищити свій рівень розмовної мови, позбутися мовного бар'єру і готові до інтенсивного навчання, то метод Каллана може стати для вас чудовим вибором. Спробуйте цей метод та переконайтеся в його ефективності самостійно.