29.04.2024, 17:24

Генсек НАТО Столтенберг прибув до Києва - обговорив із Зеленським ідею фонду на 100 мільярдів євро для України

Віктор Білий | Всі новини автора

Сьогодні 29 квітня, з неоголошеним візитом, до Києва прибув генсекретар НАТО Єнс Столтенберг. Це вже його третій візит до столиці України під час повномасштабної війни з Росією.

Про це повідомила представник Альянсу Фара Дахлалла, опублікувавши в соцмережі X анонс трансляції пресконференції Столтенберга, зазначивши, що це буде спільний брифінг із президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

На пресконференції з генсеком НАТО Зеленський зазначив, що сьогодні ми можемо зазначити, що Україна й Альянс досягли найвищого рівня відносин за весь час нашої незалежності. Але не найбільшого з можливих, і саме про це ми сьогодні говорили й продовжимо говорити після пресконференції”.

"Про додаткові пакети та кількість ракет до Patriot, тут є у нас очікуваний позитив. Ми отримуватимемо ці поставки без пауз. Щодо додаткових систем Patriot, тут поки немає такої потужної конкретики, яку ми очікуємо від партнерів", - заявив президент України.

Зеленський повідомив, що вони з Єнсом Столтенбергом у Києві обговорювали, серед іншого, ідею генсека про створення спецфонду НАТО для підтримки України обсягом 100 млрд євро терміном на п'ять років.

"У союзників справді є можливість втілити в життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі. Важливо, щоб це було не за рахунок двосторонніх обсягів, які зазначені нашими угодами про гарантії безпеки", - зазначив Зеленський.

Генсек НАТО Столтенберг на пресконференції зазначив, що Україна вступить до НАТО, коли для цього буде слушний час.

"Для того, щоб це рішення було прийнято, нам необхідно щоб усі члени Альянсу з цим погодилися. Не більшість, а консенсус, щоб усі 32 члени погодилися", - наголосив він.

Столтенберг запросив Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні. Водночас він сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити до організації.

З приводу Patriot:

"Наш пріоритет - передача Patriot", - сказав він, додав, що також вважає важливим ремонт систем ППО, які вже є в України. Ще однією проблемою він назвав постачання союзниками по НАТО ракет для систем ППО України.

Інші заяви Столтенберга:

  • Між допомогою Києву та власним озброєнням – треба обирати Україну.
  • Україні ще не пізно здобути Перемогу. Але саме тому так важливо, щоб союзники з НАТО тепер справді зробили те, що обіцяли, і щоб перетворили ці зобов'язання на реальні постачання зброї та боєприпасів.

Читайте також: У червні може розпочатися шлях до справедливого миру в Україні, - Зеленський

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк