01.05.2024, 15:40

Польща продовжила тимчасовий захист для українських біженців, але змінили правила виплат: подробиці

Віктор Білий | Всі новини автора

Уряд Польщі ухвалив законопроєкт, який продовжує тимчасовий захист для українських біженців до 30 вересня 2025 року, прив'язує виплати соціальної допомоги до обов'язкового шкільного навчання, а також дозволяє українцям змінювати статус з тимчасового захисту на тимчасовий дозвіл на проживання строком до трьох років.

Про це повідомляє Money.pl, передає Час Пік.

Проєкт закону включає, зокрема, ув'язку виплати допомоги "800 плюс" та допомоги "Хороший старт" з обов'язковим шкільним навчанням.

Згідно з пропозицією, виплати надаватимуться особам, які проживають з дитиною на території Польщі. Якщо дитина виконує, відповідно, обов'язок дошкільної підготовки або обов'язок навчання, за винятком випадків, коли дитина не досягла віку, коли ці обов'язки на неї не поширюються або були відстрочені.

"Закон вносить зміни до чинних нормативно-правових актів, особливо у сфері освіти. Багато людей повідомляли, що отримують пільги, і одразу їх відправляють в Україну. Ми підтягуємо систему і робимо її більш прозорою. Ми підтримуватимемо українських громадян, які були змушені тікати від війни й сховалися у Польщі, але ми також очікуємо чітких правил", - сказав віцепрем'єр-міністр та голова Міністерства національної оборони Владислав Косіняк-Камиш.

Іншим нововведенням у законопроєкт про допомогу українцям є можливість зміни статусу перебування українців у Польщі: від нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років.

Для цього потрібно актуалізувати свої дані в базі Pesel Ukr (польська ідентифікаційна система, Ukr - призначена для українців), подати відповідне прохання в електронному вікні до воєводи за місцем проживання, а також відповідати вимогам Pesel Ukr станом на 4 березня 2024 року.

Також законопроєкт передбачає скасовування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українського військового біженця у розмірі 300 злотих, а також скасування грошової компенсації власникам приватного житла, які надавали проживання та харчування військовим біженцям з України.

Читайте також: Польща заявила про готовність допомогти повернути чоловіків призовного віку в Україну

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк