01.05.2024, 19:46

Лідери країн Балтії закликали до переговорів з Україною: про що йдеться

Марина Гончар | Всі новини автора
укр єс

Президенти трьох балтійських країн – Естонії, Литви та Латвії закликали ЄС провести міжурядові конференції з Україною та Молдовою, а також розпочати переговори щодо вступу з ними у червні 2024 року.

Про це йдеться у спільній заяві Алара Каріса, Гітанаса Науседи та Едгарса Рінкевичса до 20-річчя членства Естонії, Литви та Латвії в ЄС, передає Час Пік.

Президенти наголосили, що відзначають 20-ті роковини вступу своїх країн до Європейського Союзу в той час, коли неспровокована та невиправдана агресивна війна Росії проти України нагадує, що мир у Європі не можна сприймати як належне.

"Наголошуємо, що міжнародна підтримка залишається вирішальною для перемоги України. Сьогодні Україна відстоює наші демократичні цінності. Ми рішуче підтримуємо Україну у захисті заснованого на правилах світового порядку", – йдеться у заяві.

Лідери країн Балтії нагадали, що у 1990-1991 роках країни Балтії боролися за демократичний вибір.

"Сьогодні українці, молдовани та грузини борються за європейські цінності та європейську сім'ю як свій вирішальний вибір. Вони мають ту саму мрію, що й ми тоді… Ми рішуче підтримуємо ті країни, які поділяють європейські цінності та бажання бути разом", — йдеться у повідомленні.

Лідери трьох країн запевнили, що підтримуватимуть країн-кандидатів на шляху європейської інтеграції до повноправного членства в Європейському Союзі та закликали провести міжурядові конференції з Україною та Молдовою та розпочати переговори про вступ у червні 2024 року.

"Розширення Європейського Союзу було стратегічною політичною інвестицією для Європейського Союзу з невичерпним потенціалом", — йдеться у заяві трьох балтійських президентів.

Читайте також: Польща продовжила тимчасовий захист для українських біженців, але змінили правила виплат: подробиці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк