07.04.2024, 08:55

Українцям можуть підняти тарифи на електроенергію через удари РФ по енергосистемі

горит тэс

Весняні атаки РФ на українські енергетичні об'єкти привели до виведення з ладу генеруючих потужностей та обмеження енергопостачання у низці областей. Це може спричинити підвищення тарифів на електроенергію.

Відповідну заяву зробив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю ]]>Bloomberg]]>, передає Час Пік.

За словами Галущенка, загальна сума збитків ще не була офіційно оцінена, проте зрештою масштаб може досягти мільярдів доларів.

"Руйнування були значними - і в генерації, і в передачі електроенергії. Ситуація складна. Ми все ще не розуміємо масштабів збитків, оскільки багато об'єктів все ще під завалами, а ми не можемо до них дістатися", - сказав міністр.

За його словами, у липні-серпні українців можуть просити максимально заощаджувати електроенергію. Все залежатиме від ситуації. Разом з тим, повторення таких відключень, які були у 2022 та 2023 роках, не прогнозується.

"Росіяни не можуть викликати повторення віялових відключень 2022 та 2023 років. Навіть у разі величезних пошкоджень у нас буде базова генерація, яка покриє від 30% до 50% наших потреб", - зазначив Галущенко.

Міністр не виключив підвищення тарифу на електроенергію. Уряд вивчає різні способи фінансування ремонтів енергетичних об'єктів. У червні минулого року після зимових атак РФ в Україні підвищили ціну на електроенергію майже вдвічі.

"Сьогодні ситуація ще складніша, ніж минулого року, оскільки ми втратили багато гідроенергетики та змушені проводити планові ремонти атомних блоків", - додав Галущенко.

Читайте також: Трагедія на Каховській ГЕС: Російські медіа показали перші хвилини після вибуху

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк