01.05.2024, 17:58

Хто може залишитися без транспортного засобу, як мобілізуватимуть авто на потреби ЗСУ та за якої умови повернуть

авто

11 квітня Верховна Рада ухвалила проєкт закону про мобілізацію та проходження військової служби. Один із пунктів документа стосується вилучення авто на потреби ЗСУ.

Чи дійсно власникам легкових авто варто побоюватися нових норм, хто може втратити транспортний засіб та коли його буде повернено - розповість Час Пік.

Що наказує закон

Закон про мобілізацію передбачає можливість мобілізації транспортних засобів підприємств, організацій та громадян відповідно до мобілізаційного плану. Однак це не означає, що авто вилучатимуть у всіх. Норма стосується тих українців, котрі мають більше одного авто. Крім того, у пріоритеті - спеціальна техніка, а не легкові авто, які не підходять для оборонних потреб.

Чи можуть забрати авто за ухилення від служби

У новому законі про мобілізацію немає норми, яка б наказувала вилучення авто за ухилення від військової служби або військового обліку. Стосовно цієї категорії громадян може йтися про обмеження користування транспортним засобом, що знаходиться у власності. Проте вилучення закон прямо не передбачає.

Що кажуть у Верховній Раді

За словами члена Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, транспортний засіб не забиратимуть, якщо він "є єдиним джерелом забезпечення існування людини".

"Якщо є більше одного транспортного засобу, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки та оборони, то вони можуть бути вилучені. Але йдеться виключно про специфічні транспортні засоби, тобто легковий автомобіль звичайний точно не потрібний для Збройних сил. Йдеться про вантажні автомобілі, які підходять для перевезення боєприпасів, особового складу, про спеціальну техніку, яка може працювати в умовах бездоріжжя. Тому я думаю, що 90% громадян точно не варто перейматися цими нормами, які ми уточнили", - запевнив Веніславський в ]]>інтерв'ю]]>.

Що кажуть юристи

Здебільшого юристи також зазначають, що громадянам турбуватися нема про що, оскільки легкові авто малоймовірно підлягатимуть вилученню.

"Автомобіль має відповідати певним характеристикам. Якщо це, наприклад, якийсь легкий автомобіль, то навряд чи він допоможе спеціальним органам", - ]]>пояснили юристи]]> в ефірі телемарафону.

Тип авто мають право визначати три відомства - СБУ, ТЦК та ГУР. Юристи запевняють, що ці структури навряд чи претендуватимуть на звичайні легкові авто. Швидше за все, такі транспортні засоби не відповідатимуть вимогам.

Разом з тим, серед цивільного населення різко зріс запит на перереєстрацію авто, зокрема через "Дію". Чоловіки намагаються переоформити документи на авто на інших членів родини.

Як вилучатимуть авто

У ЗМІ зазначають, що покроковий алгоритм вилучення транспортних засобів у громадян поки невідомий. У законі прописано лише загальні положення.

  • Автомобілі вилучатимуть на підставі рішень місцевої влади представники ТЦК, СБУ чи ГУР.
  • Для початку військові повинні визначитися, в яких ТС є потреба. Потім у межах цих потреб у конкретних адміністративно-територіальних одиницях у областях формуються мобілізаційні замовлення.
  • Інформацію про транспортні засоби ТЦК зможуть отримати від органів, які ведуть облік (МВС, Державна служба морського та внутрішнього водного транспорту та судноплавства).
  • Перед вилученням обов'язково має бути проведена експертна оцінка автомобіля та оцінка його ринкової вартості.

Крім того, діє норма, згідно з якою у разі потреби підприємство чи організація повинні будуть забезпечувати доставку транспорту чи іншої техніки до військових частин.

Що заборонено робити з вилученими авто та коли їх повернуть

Відповідно до норм закону, вилучене авто не можна відправляти до іншого регіону чи вивозити за межі України. Наприклад, якщо транспортний засіб було вилучено на території Харківської області, його транспортування до Дніпропетровської області заборонене.

Крім того, заборонено передавати право власності на авто, а також здавати його в довгострокову оренду або використовувати як заставу.

Повернення автомобіля власнику буде можливе лише після демобілізації - протягом 30 днів. Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортному засобу, якщо такі будуть, ще не визначено. Цим питанням займатиметься Кабінет міністрів.

Читайте також: Далеко не всім по кишені: українським водіям готують нові штрафи в десятки тисяч гривень

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк