03.05.2024, 18:34

Закон про мобілізацію: Кому не потрібно оновлювати дані з 18 травня, і які нові повноваження отримає ТЦК

Віктор Білий | Всі новини автора

З 18 травня 2024 року набирає чинності новий закон про мобілізацію. Він встановлює низку додаткових обов'язків для українців. Ті, хто перебувають на військовому обліку, зобов'язані протягом 60 днів уточнити адресу проживання, номери телефонів та інші особисті дані.

Про це заявив представник Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Юрій Глущенко, передає Час Пік.

У Генштабі пояснили, що це необхідно як мінімум для того, щоб держава розуміла свій резерв.

"Законом передбачено, що громадяни віком від 18 до 60 років чоловічої статі, наголошую на цьому, зобов'язані оновити свої дані. Це тісно пов'язано з тим, що в нашій країні зараз запроваджено правовий режим воєнного стану, оголошено мобілізацію і держава має знати кількість людей, які перебувають у нього на військовому обліку. Попри те, що він придатний чи обмежено придатний, непридатний до військової служби", - наголосив Глущенко.

Для тих, хто знаходиться на території України, оновити дані можна трьома способами:

  • самостійно прийти до ТЦК та СП;
  • через центри надання адміністративних послуг;
  • через електронний кабінет.

Якщо ви за кордоном, можна повідомити такі дані за офіційною електронною адресою або номером телефону ТЦК, які мають бути вказані на офіційному сайті такого ТЦК, або через електронний кабінет. Планується, що оновлення через ЦНАП має почати працювати з 17 травня, а електронний кабінет – з 17 червня.

Кому не треба йти у військкомати

Обов'язок йти до ТЦК для оновлення даних не поширюється на громадян, виключених із військового обліку, тому їм таке оновлення не потрібне.

За новим Законом винятку з військового обліку до ТЦК та СП підлягають громадяни:

  • припинили громадянство України;
  • визнані непридатними до військової служби;
  • досягли граничного віку перебування у запасі.

За словами Юрія Глущенка, якщо громадянина у віці від 18 до 60 років виключено з військового обліку (це зазначено у відповідних державних реєстрах, у його військовому квитку), такому громадянину не потрібно приходити для оновлення своїх даних. Щоправда, під час дії правового режиму воєнного стану та мобілізації кожна людина повинна мати при собі військово-обліковий документ (ВОД) з відповідними відмітками.

Принаймні такі норми почнуть діяти з 18 травня. Якщо в цьому документі немає позначки про виключення з військового обліку, то громадянин повинен звернутися до ТЦК для уточнення.

Нові повноваження ТЦК

Також ТЦК отримають нові повноваження - виписувати одразу постанову про притягнення до відповідальності.

Схвалена Комітетом Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності редакція законопроєкту №10379, який передбачає суттєве посилення покарань за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації, передбачає суттєве розширення повноважень центрів територіального комплектування (ТЦК).

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Андрій Осадчук (фракція "Голос").

"Основне нововведення законопроєкту, який підтримав Комітет: за чинним законом для того, щоб притягнути до адміністративної відповідальності, потрібна особа, його присутність. Треба скласти протокол про адміністративне правопорушення і вже на підставі цього протоколу видається постанова, яка вже є документом для стягнення грошей. Так ось на вимогу Генштабу та Міноборони процедуру складання протоколу прибрали", – розповів Осадчук.

Він зазначив, що такі прецеденти у законодавстві, наприклад, у разі накладення штрафів перевищення швидкості із використанням фотофіксації порушення.

"Зараз схема така, що ТЦК отримає право виписувати відразу постанову про притягнення до відповідальності, спрямовує вам, якщо ви її не платите, – Виконавча служба, блокування рахунків тощо. Тобто саме таким інструментом Кабмін буде досягати того дуже токсичного варіанту, про який всі говорили й всі були проти – блокування рахунків, блокування майна. Тобто якщо ви не сплатили штраф, то через виконавчу службу все робитиметься”, – уточнив депутат.

Читайте також: Покарання ухилянтів, військовий облік та авто на потреби ЗСУ: деталі нового закону про мобілізацію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк