24.04.2024, 17:35

Лисичанськ та Сєвєродонецьк - у вогні: пожежі знищують те, що дороге для людей, та "сліди"

пожар

Ніколи в Лисичанську та Сєвєродонецьку не було стільки пожеж, як після окупації міст. Горять приватні будинки, квартири, гуртожитки, природні локації. І у випадковість пожеж вірять не всі.

Що не так з пожежами в окупованих Лисичанську та Сєвєродонецьку - проаналізував Час Пік.

Горять квартири та будинки

За останні місяці повідомлення про пожежі у Лисичанську та Сєвєродонецьку з'являються чи не щодня. Пік спалахів був узимку, але й навесні говорити про кардинальну зміну ситуації не доводиться.

У Лисичанську найбільше страждає приватний сектор - пожежі відбуваються як без постраждалих, так і з постраждалими. Були випадки, коли за один ранок у місті ліквідували два загоряння у приватному секторі. У Сєвєродонецьку переважно горять житлові багатоповерхові будинки. Взимку у місті горів гуртожиток, внаслідок пожежі були жертви.

Зима закінчилася, але пожежі не вщухли. Тільки тепер все частіше з'являються повідомлення про те, що горять ще й сухостій, ліси, сміттєзвалища. Наприклад, наприкінці березня поточного року сухостій горів під Лисичанськом. Оперативно усунути спалах не вдалося - вогонь перекинувся на житловий сектор селища Матроська.

Якій кількості будинків та квартир було завдано збитків пожежами - статистики немає. Судячи зі звітів незаконної "влади" Луганської області, за день на території регіону може одночасно виникати навіть до 50 загорянь. Можливо, спалахів і більше.

Такого лісу під Сєвєродонецьком більше немає

Наймасштабнішим лихом на території міст "трикутника", мабуть, була лісова пожежа під Сєвєродонецьком. Те, що залишилося від дерев після масованих артилерійських обстрілів, тепер охопив вогонь. Повідомлення про лісові пожежі поблизу Сєвєродонецька почали з'являтися ще на початку квітня. І протягом наступних щонайменше трьох тижнів ліс палав. Єдиний помічник, на якого можна було розраховувати, - дощ. Але й сильного дощу не було.

У мережі неодноразово з'являлися кадри палаючого лісу та наслідків вигоряння. Ніхто не знає, як знищення такої природної локації надалі може відгукнутися. Втім, збереження екосистеми Луганщини - явно не те, про що думають росіяни.

Як реагує місцева "влада"

Злагодженої організації ліквідації спалахів у Лисичанську та Сєвєродонецьку немає. Як мінімум, немає технічної бази та спеціальних засобів, які можуть бути задіяні у процесі пожежогасіння. Наприклад, до окупації в Лисичанську були сучасні пожежні машини, а після окупації на зміну їм прийшли "убиті" ЗІЛи у вигляді "шефської допомоги" від Татарстану. Гасити пожежі нема чим, повноцінних пожежних розрахунків немає. Але виправляти ситуацію в такій важливій справі ніхто не налаштований.

Незаконна "влада" просто закриває очі на те, що відбувається в містах. Так, на околицях Сєвєродонецька люди були залишені з проблемою віч-на-віч. Хто міг, евакуювався самостійно, а про решту - і не згадали, незважаючи на загрозу поширення вогню на житловий сектор. Систематичні пожежі ніхто не помічає, а якщо хтось помічає, то мовчить і нічого не робить. Єдині, хто насправді страждає - це мешканці, власники майна, та навколишнє середовище.

Що не так з пожежами?

Якщо в квартирі чи будинку ніхто не живе, то й пожежа сама по собі (особливо в зимовий час) виникнути не може. Принаймні, якщо й станеться чудесне виключення з правил, то у стійку закономірність воно навряд чи переросте. У мережі вже звертали увагу на те, що в Лисичанську, наприклад, горять будинки, в яких без будь-яких прав оселяються російські військові. Тому про постраждалих та жертв повідомляється не завжди. У Сєвєродонецьку також відомі випадки, в яких постраждалі під час пожеж у багатоповерхівках - "трудові мігранти" з РФ. І "відновлювальні роботи" зробили свій внесок. У Сєвєродонецьку днями горіло два під'їзди через невмілі зварювальні роботи.

Крім того, пожежа - чудовий спосіб приховати сліди мародерства та свого перебування в чиємусь житлі. Розграбувати та спалити - вивірена часом стратегія.

З лісовими пожежами під Сєвєродонецьком, можливо, також не все так просто. У мережі фігурує інформація про те, що окупанти активно займалися вирубуванням лісу. І тепер, щоб приховати сліди, самі ж і підпалюють (чи щонайменше користуються нагодою та не поспішають гасити) ліс.

Якщо пожежі продовжуватимуться з поточною інтенсивністю, від навколишнього середовища нічого не залишиться. Як і кількість квартир, що вціліли, які одні незрозумілі персонажі роздаровують іншим незрозумілим персонажам, все більше скорочуватиметься. І навряд чи незаконна "влада" дійсно зверне увагу на проблему. Як показує практика, у "влади" інші пріоритети.

Читайте також: "Ви хочете людей пограбувати?": у жителів Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного забирають квартири та будинки за новим "законом"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк