23.04.2024, 10:29

В Україні планують перейменувати понад 300 населених пунктів

В Украине планируют переименовать более 300 населенных пунктов

Верховна рада України планує перейменувати понад 300 населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови.

Верховна Рада України планує перейменувати понад 300 населених пунктів. Про це йдеться у проєкті постанови ]]>№11188]]> "Про перейменування окремих населених пунктів та районів", повідомляє Час Пік.

Як зазначається в пояснювальній записці, місцеві органи влади мали півроку на пропозиції щодо перейменування населених пунктів, районів, назви яких містять символіку російської імперської політики або присвячені відповідним особам/подіям. Такий термін надавався й для населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам мови.

Якщо рішення не було ухвалено, за основу беруться рекомендації Українського інституту національної пам'яті та Національної комісії зі стандартів державної мови.

Проєкт закону розглянув Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування під головуванням Олени Шуляк.

Комітет розглянув 340 пропозицій органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій населених пунктів та рекомендацій Українського інституту національної пам'яті, Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів та районів.

Серед пропозицій та рекомендацій пропонується перейменувати: 7 районів, 15 міст, 54 селища, 267 сіл.

Планується перейменувати такі міста:

  • Одеська область: місто Южне на місто Порт-Анненталь.
  • Дніпропетровська область: місто Новомосковськ на місто Самар, місто Павлоград на місто Матвіїв, місто Синельникове на місто Ріднопілля, місто Першотравенськ на місто Шахтарське.
  • Миколаївська область: місто Первомайськ на місто Ольвіополь, місто Южноукраїнськ на місто Гард.
  • Черкаська область: місто Ватутіне на місто Богачеве.
  • Харківська область: місто Красноград на місто Берестин, місто Первомайське на місто Златополь.
  • Сумська область: місто Дружба на місто Хутір-Михайлівський.
  • Львівська область: місто Червоноград на місто Шептицький.
  • Луганська область: місто Сєвєродонецьк на місто Сіверськодонецьк, місто Молодогвардійськ на місто Атаманівка, місто Первомайськ на місто Сокологірськ.

Тепер ці назви мають бути затверджені депутатами Верховної ради. Лише після цього вони стануть офіційними.

З повним переліком населених пунктів можна ознайомитись у проєкті постанови ]]>№11188]]> "Про перейменування окремих населених пунктів та районів".

Читайте також: "Залишилися без пенсії": Що робити пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію й втратили виплати з 1 квітня

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк