04.05.2024, 19:08

Скоро Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне заполонять "понаїхавші": хто та чому хлине в окуповані міста

Скоро Лисичанск, Северодонецк и Рубежное заполонят "понаехавшие": кто и почему хлынет в оккупированные города

Мешканцям Луганської області, м'яко кажучи, не пощастило з сусідами. У 2014 році росіяни захопили частину області, перетворивши її мешканців на "піддослідних кроликів". У 2022 році окупували нові території, на яких ось уже два роки насильно роблять людей "щасливими". А скоро у "нових звільнених" містах стане ще "веселіше" - туди хлине орда "понаїхавших".

Як Кремль намагається всіма правдами та неправдами позбутися місцевого населення на захоплених територіях Луганщини, розповість Час Пік.

На захоплених у 2014 році територіях Луганщини окупанти зробили все можливе, щоб чисельність місцевого населення значно скоротилася. "Віджимання" бізнесу та нерухомості, переслідування "інакодумців", розправа над "шпигунами", а потім й утилізація на полі бою майже всього чоловічого працездатного населення... Хто зміг, залишив окуповані населені пункти, ті, хто залишився - намагаються вижити в "руському мирі" . За 10 років добре "зачистивши" ці території, окупанти тепер взялися за "нові звільнені" міста.

"Трикутник" - у зоні особливої уваги

Міста т.зв. "трикутника" на Луганщині опинилися сьогодні у центрі уваги окупантів. Дуже вже вони полюбляють піаритися на "звільненні" та "відновленні" Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного. Про те, що там майже не залишилося місцевого населення, порівняно з довоєнним часом, вони вважають за краще мовчати. Більше того, вони й не намагаються приховати, що такий розклад їх цілком задовольняє.

Щойно росіяни захопили Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне, вони одразу почали "зачищати" міста від місцевого населення. Робили це й продовжують робити під різними приводами та різними способами.

Одних вивозили з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного нібито з міркувань безпеки, інших відправили на зимівлю з холодних міст, які не опалювалися. Багато хто пізніше так і не змогли повернутися до закритих прифронтових міст. Ті, хто потрапив до пунктів тимчасового розміщення на території РФ, місяцями чекають на оформлення документів, потім отримують документ про тимчасовий прихисток, який накладає заборону на виїзд. Люди стають заручниками, повернутися до рідного міста вдається небагатьом.

Дітей з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного вивозять під приводом "лікування", оздоровлення, відпочинку. Повертаються не всі. Були випадки коли батькам доводилося їхати за дитиною на територію РФ. Вже там вони дізнавалися, що не можуть повернутися назад, нібито "з міркувань безпеки" чи "побоювання за здоров'я та життя" дітей.

Учнів випускних класів з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного вивозять на територію РФ для того, щоб вони могли закінчити школу. По-перше, окупанти обстрілами зруйнували майже всі школи у цих містах. По-друге, там неможливо здобути якісну освіту, оскільки гостро відчувається нестача вчителів-предметників. Ну а головне, окупанти хочуть, щоб українські діти закінчили школу за російською програмою. Пізніше вони вже не повернуться до рідного міста, оскільки їх прилаштують у російські виші, технікуми чи коледжі.

Останнім часом в окупованих містах прискорився процес інвентаризації житлових приміщень. Навіть прийнято "закон", який регулює передачу у держвласність квартир, що мають ознаки безхазяйного майна. Окупанти хочуть "віджати" житло у переселенців, які залишили місто. Але втратити квартири можуть і ті, хто залишився в окупації, і ті, хто на якийсь час виїхав до РФ або в тил до "своїх" - на спокійнішу окуповану територію. І тоді їм вже не буде куди повертатися. Чому жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного можуть стати бомжами, і що робити, якщо вашу квартиру захопили окупанти, читайте у нашому матеріалі.

Добре "зачистити" міста "трикутника" від місцевих жителів окупантам допоможе указ Путіна про "іноземних громадян та осіб без громадянства" на анексованих Росією територіях. Указ також регулює депортацію місцевих жителів. Указом встановлено, що "іноземні громадяни та особи без громадянства... мають право постійно проживати на цих територіях... до 1 липня 2024 року". Кого з місцевих мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного оголосили "іноземцями", і чому від депортації може не врятувати навіть російський паспорт, читайте у нашому матеріалі.

Міграція "понаїхавших"

Російські окупанти "порадували" жителів "нових регіонів РФ" - там почала діяти програма пільгової іпотеки. А це означає, що мешканці окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей, які потребують житла, зможуть взяти іпотечний кредит за ставкою не більше ніж 2% річних на придбання квартири на вторинному ринку або будівництво нового житла у цих регіонах. Максимальний розмір кредиту за пільговою ставкою складе шість мільйонів рублів, початковий внесок - не менше 10%. Пільговий іпотечний кредит можна буде взяти до 30 квітня 2025 року. Як повідомили у Мінфіні РФ, рішення про це було погоджено урядом РФ 22 квітня 2024 року.

На думку окупантів, жителі "звільнених" міст повинні радіти такому "щедрому подарунку". Зруйнувавши будинки, знищивши речі, позбавивши засобів для існування мешканців захоплених територій, тепер росіяни "проявили милосердя" й дозволили їм взяти пільгову іпотеку. Чи означає це, що тепер мешканці окупованих Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, які втратили своє житло, зможуть вирішити житлове питання? Звичайно ж ні! Люди, які щодня стоять у чергах за мискою гарячого безкоштовного супу, не можуть дозволити собі таку розкіш.

Тож на кого розрахований цей "шляхетний жест" Кремля? А тут треба звернути увагу, кому Путін дозволив купувати житло на окупованих територіях Луганщини, це:

  • учасники та ветерани бойових дій, які брали участь (сприяли виконанню завдань) у СВО,
  • особи, які здійснюють свою діяльність в окремих федеральних органах влади, соціальній сфері, охороні здоров'я, культурі та спорті на територіях "ЛНР".

Це означає, що власниками житла стануть російські вояки, колаборанти, росіяни з глибинки, для яких навіть зруйновані міста здаються "цивілізацією" та багато інших представників російської орди. Незабаром Лисичанськ, Сєвєродонецьк і Рубіжне заполонять "поїхавші" із РФ, які із задоволенням скористаються пропозицією взяти іпотечний кредит у банку під 2% річних.

Звідки у зруйнованих містах "трикутника", де не ведеться жодного будівництва, житло на продаж? У хід піде вся "віджата" нерухомість, а якщо буде попит, окупанти легко "зачистять" необхідну кількість квартир. "Руський мир" не зупиниться ні перед чим...

Читайте ще: Багато хто не доживе до "світлого майбутнього": про якість медицини в окупованому Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному

Читайте також: "Не робіть цього!": як жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного ризикують стати "заручниками", намагаючись врятувати своє житло

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк