22.04.2024, 12:11

Яким буде літо 2024 року: прогноз метеорологів

прогноз погоды, лето / Иллюстративное фото / Открытый источник

Квітень вже встиг порадувати українців аномальною спекою та підбадьорити різким похолоданням. Метеорологи розповіли, яким буде травень й чого чекатиме від погоди влітку.

Середня температура травня на значній території України буде в межах 15-18 градусів. Про це кандидат географічних наук, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух розповіла в інтерв'ю українським виданням, передає Час Пік.

Вона зазначила, що за розрахунками Європейського центру середньотермінових прогнозів, очікується що середня за місяць температура повітря у травні може бути на 1-2 градуси вищою за кліматичну норму у західних, південних та південно-східних областях України, на решті території – у межах норми.

А на яку погоду українцям чекати влітку? За прогнозами кліматологів, влітку цього року вітри перенаправлятимуться на північ. Завдяки цьому в Європі очікується тепла та суха погода.

"Ґрунтуючись на виявленому ланцюжку подій, ми очікуємо, що умови океану й атмосфери будуть сприятливими для надзвичайно теплого й сухого літа над південною Європою цього року", - цитує фахівців ]]>severe-weather]]>.

Метеоролог Віра Балабух також наголосила, що цього року в Україні буде тепле, без аномальних температур літо. Середня за сезон температура повітря, ймовірно, на 1-2 градуси перевищить норму. За її словами, протягом літа 2024 року переважатимуть повітряні маси з Атлантики, які приноситимуть помірну вологу та тепло в країну. Аномально велика кількість опадів також не передбачена, швидше за все, кількість опадів буде в межах кліматичної норми.

"І розрахунки, і експертні оцінки говорять про те, що у нас літо може бути спекотним. Але, якщо до цього йшлося про те, що воно може бути найспекотнішим, то зараз більш обережно йдеться про це. Можливо, що це літо і не виявиться найбільш спекотним. Хоча буде досить таки теплим...

Періоди тривалої спекотної погоди малоймовірні. Ймовірно, що опади за сезон випадуть у межах кліматичної норми.

Найбільш нестійкою погода в Україні буває у липні. Протягом цього місяця спостерігається найбільша повторюваність злив, гроз, граду, шквалів. Тож і цей рік не буде винятком", - зазначила метеоролог.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк