
Плоди цього дерева мають дивовижну особливість: у того, хто їх з'їсть, навіть піт довгий час пахне фіалками. Сік плодів має дезодоруючий ефект і при нанесенні на поверхню шкіри поширює аромат фіалки.
Кепел або яблуко Кепел - фруктове дерево, яке є рідкісним і зникаючим видом сімейства Аннонових. В даний час - одна з рідкісних рослин в Індонезії, повідомляє Час Пік.
Батьківщиною дерева кепел, яке на перший погляд нічим не примітно, є острів Ява.
Кепел - вічнозелене дерево, яке виростає до 20-25 метрів. Плоди у нього ростуть не тільки на гілках, а й на стовбурі. Але найцікавіше те, що покуштувавши їх, піт людина починає пахнути фіалками.
_13.png)
Стовбур дерева забарвлений в сіро-коричневий або темно-коричневий колір. У нижній його частині на довгих плодоніжках можна побачити "грона" плодів. Самі плоди невеликі, до 60 см в довжину та 4,5 см шириною. За формою вони чимось схожі на груші і покриті товстою коричневою шкіркою.
Під шкіркою розташовується соковита та солодка м'якоть, зі смаком, що нагадує манго, яка може бути оранжевого або коричневого кольору. У кожному плоді містяться від 4 до 6 великих насіння. Проростають вони швидко. Але перші плоди дерево приносить лише через 8 років. За рік воно здатне принести до 1 тис. плодів.
_6.jpg)

Плоди екзотичного фрукта можна сміливо віднести до ласощів, які не додадуть сантиметрів у талії. Енергетична цінність та вміст вуглеводів мінімальні. Калорійність плодів кепела - 47 ккал на 100 г продукту, з них:
- білки - 0,9 г;
- жири - 0,4 г;
- вуглеводи - 9,8 г.
Оскільки даний продукт є досить дорогим не тільки за межами острова, але і на батьківщині, дозволити собі його можуть далеко не всі місцеві жителі. Через це за фруктом закріпилося звання продукту для обраних.
_12.png)
Основу плоду складають харчові волокна та вода, вони роблять його вкрай корисним для шлунково-кишкового тракту. Також вони відомі дезінфікуючим, сечогінним та контрацептивним ефектом.
Крім того, вживання продукту робить позитивний вплив на серцево-судинну систему та опорно-руховий апарат.
До особливостей кепела можна віднести той факт, що плоди викликають тимчасове безпліддя у жінок, тому ще в давнину фрукт використовували в якості контрацептиву.
Як і при вживанні будь-якого екзотичного фрукта, не можна забувати і про шкоду поїдання великої кількості. Фрукт є досить алергенним.
Про те, як їдять плоди кепела, найкраще знають на острові Ява. Остров'яни вживають їх як в сирому, так і в готовому вигляді. М'якоть застосовують в приготуванні десертів, конфітюрів, джемів та варення. Також з неї добувають сік, який п'ють в чистому вигляді або додають в освіжаючі алкогольні та безалкогольні коктейлі. З фруктом печуть пироги, роблять морозиво, сорбети, компоти та готують інші страви. При термічній обробці він втрачає більшість алергенних властивостей.
_7.png)
.jpg)
Індонезія є популярною країною для секс-туризму і фрукт кепел дуже поважають "жриці любові". Здатність фрукта наділяти тіло фіалковим ароматом використовують у звабленні чоловіка. У місцевих вважається ознакою хорошого тону, якщо чоловік прийде на побачення, попередньо скуштувавши плодів екзотичного дерева.
Саме тому плід і здобув славу фрукта путан та донжуанів. Хоча, насправді, в першу чергу індонезійці цінують його смакові якості.

















