25.04.2024, 15:23

Як мешканці Лисичанська та Сєвєродонецька можуть зараз потрапити додому та виїхати назад з окупації

лисичанск и северодоецк

Поїздка на окуповану територію - складний та ризикований захід. Незважаючи на те, що обставини у людей можуть бути критичними, росіяни всіляко обмежують можливість перетину кордону та позбавляють мешканців Луганщини, як і інших регіонів, можливості навіть у невідкладних справах потрапити додому. А тим часом, приміром, квартири та будинки оголошуються "безхазяйними", майно розкрадається, літні родичі вмирають, так і не дочекавшись допомоги.

Чи реально зараз потрапити в окупований Лисичанськ або Сєвєродонецьк та чи буде потім можливість виїхати назад - проаналізував Час Пік

Які шляхи доступні?

За інформацією координаторів громадської організації "Донбас SOS", на сьогодні громадяни України можуть потрапити на територію РФ ]]>лише через московський аеропорт "Шереметьєво"]]>. Також діяв наземний автомобільний КПП "Лудонка" у Псковській області на кордоні з Латвією. Однак Латвія закрила в'їзд до РФ через цей прикордонний пункт, як і інші ("Вієнтулі" та "Педедзе") через відсутність інфраструктури, яка відповідає великому потоку людей. До аеропорту "Шереметьєво" можна дістатися як через територію Білорусі, так і з третіх країн.

Інші шляхи потрапити до РФ відсутні, прямого повідомлення немає, за винятком єдиного пункту "Колотилівка - Покровка", що працює на кордоні України та РФ. За ]]>даними волонтерів]]>, КПП досі продовжує працювати, але лише в одному напрямку: виїхати можна з окупації.

Потрібно бути готовим до фільтрації

Після прибуття в аеропорт "Шереметьєво" українців на паспортному контролі відокремлюють та направляють до спеціальної буферної зони. Паспорти вилучаються, видаються міграційні анкети. Потім по одному викликають, беруть відбитки пальців, роблять фотографії, забирають телефони та будь-які гаджети для перевірки. За перевіркою слідує "співбесіда". Якщо все гаразд - людина повертається на паспортний контроль. Проте частіше людей не пропускають. Потрібно мати на увазі, що депортація - реальніший варіант. Є також випадки, коли ]]>людина просто зникала після "співбесіди".]]>

За інформацією, що фігурує у мережі, весь процес може тривати від 10 до 16 години. Чоловіків перевіряють довше. На допиті, як зазначають ті, хто стикався з фільтрацією, росіян ]]>цікавлять не коментарі в соцмережах чи Telegram-канали]]>, а зв'язки та контакти. Просто видалити номер телефону не вдасться. Все відновлюється і доведеться все пояснювати. Допити ведуться "професійно" і ті, хто пройшов досвід фільтрації, не рекомендують недооцінювати можливості виявлення інформації, яку хотілося б приховати.

На блокпостах окремі перевірки

З Москви до Лисичанська або Сєвєродонецька можна дістатися, користуючись послугами перевізників. Однак для того, щоб потрапити до населених пунктів, доведеться також пройти перевірку на блокпостах. Наприклад, за останніми даними ЛОВА, на блокпостах навколо Сєвєродонецька було посилено перевірки. Перевіряють документи, особисті речі. Вибірково людей можуть затримувати.

Користувачі мережі стверджують, що навіть за наявності місцевої прописки на блокпості можуть не пропустити до Лисичанська. Причини відмови не озвучуються: когось пропускають з українськими документами, когось - ні. Нарватися можна на будь-який "настрій". При в'їзді до Лисичанська теж варто очікувати детальної перевірки.

Які існують ризики?

На сьогодні громадяни України, які відмовилися від отримання російських документів, не мають певного статусу в окупації. З одного боку, права їх обмежені, але з іншого, наприклад, до участі у так званих "виборах президента" допускалися і люди, які мають лише українські документи. Водночас, за будь-яке порушення чи підозру людина може бути затримана і навіть засуджена за місцевим "законодавством".

Фактично в окупації немає жодних гарантій захисту. Крім того, в першу чергу Лисичанськ знаходиться в безпосередній близькості до лінії фронту. І поїздка додому - також питання безпеки. Варто зважати на високу інтенсивність пропаганди. Самі жителі окупованої Луганщини зазначають, що деякі люди божеволіють і починають шукати "шпигунів" та "диверсантів". Потрібно чітко розуміти, що й кому можна казати. Будь-яке необережне слово в окупації може загрожувати наслідками.

Читайте також: Лисичанськ та Сєвєродонецьк - у вогні: пожежі знищують те, що дороге для людей, та "сліди"

Читайте ще: "Не робіть цього!": як жителі Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного ризикують стати "заручниками", намагаючись врятувати своє житло


 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк