
Веганська дієта, що виключає м'ясні та молочні продукти, виявилася шкідливою для кісток. Вчені встановили, що такий раціон може привести до ризику переломів.
Відповідне дослідження вчених з Німецького Федерального інституту оцінки ризиків (BfR) опублікував науковий журнал MDPI, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.
Згідно з дослідженнями, вегани, як правило, мають слабші кістки через брак поживних речовин, які містяться тільки в продуктах тваринного походження.
Виявилося, що навіть відносно незначні зміни в стані здоров'я кісток, наприклад, збільшення кісткової маси на 10%, знижують ризик переломів на цілих 50%.
Вчені провели ультразвукове дослідження п'яткової кістки 72 осіб, половина з яких відмовлялися від м'яса і молока, а інша частина - ні. За допомогою ультразвуку фахівці визначили 12 маркерів, які вказують на стан кісток. У такі маркери входять вітаміни А і В6, лізин, лейцин, омега-3 жирні кислоти, селенопротеїни Р, йод, кальцій, магній та інші елементи.
Читайте також: Губить людей не пиво!: Які хвороби лікують популярним пінним напоєм