26.04.2024, 13:12

Українські чоловіки більше не зможуть отримати паспорт за кордоном, але є винятки: подробиці

Украинские мужчины больше не смогут получить паспорт за границей, но есть исключения: подробности

Внесено зміни до процедури отримання паспортних документів для чоловіків віком від 18 до 60 років, які звертаються до філій ДП "Документ" за кордоном. Вони матимуть змогу отримати паспортні документи виключно в органах Державної міграційної служби на території України.

Уряд України заборонив пересилати за межі країни закордонні паспорти та паспорти громадян України для чоловіків призовного віку. Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи виключно в органах ДМС на території України. Про це повідомляє ]]>ДП "Документ"]]> та ]]>МЗС України]]>, передає Час Пік.

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову ]]>№443]]> від 23 квітня 2024 року. Нові правила набрали чинності з дати опублікування Постанови № 443 - 25 квітня 2024 року. Це означає, що тепер чоловіки віком від 18 до 60 років матимуть змогу отримати документи лише на території України.

"У відповідь на запити щодо надання громадянам України за кордоном послуг в ДП "Документ", нагадуємо, що це підприємство не входить до сфери управління МЗС України. Консульські послуги МЗС надаються громадянам України в закордонних дипломатичних установах, а саме у посольствах, генеральних консульствах і консульствах України. ДП "Документ" не є частиною системи МЗС, дипломатичної чи консульської служби. Це окреме державне підприємство, що входить до сфери управління Державної міграційної служби України...

Водночас, привертаємо увагу, що як зазначено в постанові КМУ, пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу ДМС або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не буде здійснюватися і громадяни не зможуть отримати такі паспорти в закордонних дипломатичних установах України", - йдеться у коментарі МЗС України.

Заяви-анкети які подані починаючи з 25.04.2024р.: 

  • Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи виключно в органах ДМС на території України, пересилання документів до закордонних філій ДП "Документ" не здійснюватиметься.

Категорії, які зможуть отримати паспортні документи за кордоном:

  • люди з інвалідністю;
  • опікуни над особами з інвалідністю;
  • батьки дітей з інвалідністю;
  • особи, які потребують постійного догляду;
  • супроводжуючі важкохворих дітей;
  • особи зі складових сил оборони та безпеки;
  • постраждалі внаслідок військової агресії РФ проти України, які виїхали на лікування за кордон.

Як зазначили в ДП "Документ", ця можливість доступна тільки для осіб, визначених пунктами 2−1−2−3 та 2−7 Правил перетинання державного кордону громадянами України, за наявності відповідних підтверджуючих документів.

Паспортні документи які не видані станом на 25 квітня 2024 року:

  • Видача паспортних документів громадян, які подали заявки до зазначеної дати, відбувається у порядку, що діяв до набрання чинності Постанови №443. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк