23.04.2024, 13:04

"Скільки потрібно ракет ATACMS, щоб роздовбати російську ППО в Криму": думка експерта

Оксана Мовчан | Всі новини автора
івоадпжез

У ніч на 17 квітня в районі Джанкоя було завдано удару по російському аеродрому, де, крім авіації, розміщувався дивізіон ППО, що складається з комплексів ЗРС С-400. Результатом удару стало знищення чотирьох пускових ЗРС С-400; щонайменше трьох РЛС, а саме 92Н2Е, 91Н6Е і унікального комплексу Фундамент-М. Цей удар одразу викликав питання: а скільки необхідно ATACMS, щоб повністю вивести з ладу кримську ППО? 

Про це повідомив у ]]>Telegram ]]>військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, передає Час Пік.

Атака на аеродром

Після удару по аеродрому в районі Джанкоя російські пропагандистські майданчики одразу ж стали повідомляти про те, що Україна завдала удару балістичними ракетами ATACMS, але всі вони були збиті. Потім почали з'являтися повідомлення про те, що не всі... А через деякий час російських ура-патріотів і зовсім накрили панічні настрої - у зв'язку з реальними результатами удару.

Згодом було опубліковано відео, на якому було зафіксовано пуск шести ракет MGM-140B Block 1A, яке відносили саме до удару по Джанкою. Виходячи з цього потенціал удару становив саме шість балістичних ракет. Своєю чергою, на опублікованих пізніше супутникових знімках на аеродромі в Джанкої було чітко зафіксовано шість рознесених за дистанцією ділянок загоряння. Тобто, всі 6 ракет долетіли до місця призначення.

На думку Коваленко, ефективність цього удару виявилася максимальною, але виникає питання: "А скільки ж може загалом знадобитися ракет цього типу для виведення з ладу російської ППО в Криму?"

Що з себе представляє ППО в Криму

Російська протиповітряна оборона в тимчасово окупованому Криму представлена такими підрозділами:

  • 18-й зенітно-ракетний полк. Тут окремо слід нагадати, що 18-й ЗРП (В/Ч 85388) - це зрадники феодосійського полку, які перейшли на бік окупантів у 2014 році. Наразі цей полк розміщений трьома дивізіонами на мисі Тарханкут, у Джанкої та у Феодосії. Віднедавна їхній дивізіон у Джанкої не боєздатний від слова зовсім.
  • 12-й зенітно-ракетний полк. А це вже євпаторійські зрадники, які перейшли на бік РВВ у 2014 році. Вони представлені дивізіонами в районі Євпаторії та Севастополя.
  • 3-й радіотехнічний полк. Радіотехнічні засоби 3-го РТП розміщуються на мисі Тарханкут.

"Таким чином російська ППО представлена двома полками, на озброєнні яких стоять комплекси великого радіусу дії ЗРС С-400, які нас і цікавлять як основні засоби перехоплення різного роду цікавих повітряних об'єктів дозвукового і надзвукового типу", - наголосив він.

Як нейтралізувати ППО

"Ми з вами були свідками, наскільки ефективно в Джанкої було знищено дивізіон шістьма ракетами ATACMS. Фактично завдяки цьому "інциденту" північ тимчасово окупованого півострова Крим виявляється не прикритою від проникнення і прольоту якихось середньо- і великогабаритних об'єктів", - написав експерт.

У разі ж знищення дивізіону у Феодосії не прикритим виявляється загалом маршрут із півночі на південний схід Криму або дуже цікавий напрямок з урахуванням якихось незаконних логістичних споруд. З іншого боку, частково ця незаконна споруда, типу - міст, перебуває під прикриттям 1537-го ЗРП (Новоросійськ). Але мова навіть не про них.

Загалом удар шести ракет MGM-140B Block 1A по аеродрому в Джанкої вивів з боєздатного стану весь дивізіон 18-го ЗРП. Тобто, це мінімальний показник ефективного задіяння цієї компоненти і його слід розглядати як базисний. Іншими словами, для виведення з ладу інших дивізіонів необхідний ударний потенціал від шести ракет і більше.

"Думаю, не потрібно бути генієм, щоб розрахувати, що загалом для виведення з боєздатного стану компоненти ППО великого радіуса дії типу ЗРС С-400 у Криму необхідний ресурс із щонайменше 24 ракет MGM-140B Block 1A", - зазначив аналітик.

Але знову ж таки, це якщо метою є повна нейтралізація ЗРС С-400 у Криму.

Висновки

Удари по аеродромах Бердянська та Луганська у 2023 році, а також по джанкойському у 2024 р. показали, що, на перший погляд, не нова балістична ракета MGM-140B Block 1A є недосяжним об'єктом для російських умовно сучасних засобів ППО.

Низький показник перехоплення цих ракет робить їх серйозною загрозою для ЗРС С-400 і наслідком може стати повне "вимикання" Криму з ППО великого радіуса дії.

Свою ефективність MGM-140B Block 1A проти ЗРС С-400 показали.

"Справа залишилася, здавалося б, за малим – отримати від США достатню кількість цієї компоненти, щоб завершити розпочате та розкрити повітряний простір Криму для вже наступної фази оперування", - підкреслив він.

Читайте також:

"Під загрозою виселення": У "звільненому" Сєвєродонецьку побільшало "нотаріусів"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк