24.04.2024, 22:59

Бої за Часів Яр: що відбувається у місті, до якого наближаються ЗС РФ, — WSJ (фото)

Марина Гончар | Всі новини автора
часов яр

ЗС РФ б'ють по Часовому Яру авіаційними бомбами, у кожній з яких — пів тонни вибухівки. Одна бомба здатна зруйнувати будинок, відзначили американські журналісти. Тим часом бійці ЗСУ втримують позиції та очікують зброю, яка має надійти з США.

Ситуацію у місті на схід від Бахмуту станом на 23 квітня описали на порталі The Wall Street Journal, передає Час Пік.

У статті пояснили, що для Кремля важливо захопити місто на захід від Бахмуту: його використають для подальших наступальних дій влітку 2024 року. Напрямок можливого наступу — міста у західній частині Донецької області.

Журналісти WSJ поспілкувались з командиром дивізіону "Ахіллес" Юрієм Федоренко. Зі слів командира, якщо росіяни закріпляться на височині у районі Часового Яру, вони зможуть обстрілювати три найбільші населені пункти поблизу.

"Якби ворог захопив Часів Яр, він мав би вогонь контролювати Дружківку, Краматорськ і Костянтинівку", — заявив військовий.

Росіян вдається втримувати, хоч вони використовують у 10 разів більше снарядів, ніж українців. Обороні також допомагає рельєф, — пояснили журналісти. Зокрема, східніше Часового Яру проходить канал, через який підрозділи ЗС РФ не можуть перебратись.

У репортажі WSJ розповіли про складнощі, які мають ЗСУ, окрім російської артилерії, авіабомб та живої сили. Як з'ясувалось, є проблема з безпілотниками, які переслідуються машини з необхідними вантажами. Внаслідок цього у бійців з'являється нестача боєприпасів, ліків, їжі, відсутня можливість вивезти поранених.

"За цей час у бійців іноді не вистачає їжі, води та медикаментів. Штурмові безпілотники переслідують машини, які доставляють війська та війська на лінію фронту. Солдати з пораненнями, що піддаються лікуванню, помирають днями в очікуванні евакуації, тому що до них ніхто не може дістатися", — написали американські журналісти.

Бійці ЗСУ розповіли деякі подробиці боїв у Часовому Яру. Наприклад, про те, що ворог наступає зранку та увечері, коли дрони "погано бачать". Росіян настільки багато, що вони заповнюють українські позиції і просто витісняють звідти захисників. Крім того, противник може "для розваги" обстріляти групу дерев, тоді як українці стріляють, коли впевнені у цілі. Один з військових заявив, що з роти в 110 осіб залишилось 35 — решта поранені. У місті досі залишається 700 осіб (з 12 тис.), з них 100 регулярно приходять у гуманітарний центр, щоб "попити чаю, підзарядити телефони".

У статті WSJ підсумували, що українському командуванню незабаром доведеться вибирати: чи відходити з населеного пункту, чи і далі його втримувати ціною втрат людей.

"Ви тримаєтеся за територію і віддаєте багато життів? Або ви відмовляєтеся від території і рятуєте свою армію? Ось у якому становищі вони перебувають", — навели журналісти думку австралійського генерала у відставці Міка Раян.

На карті бойових дій DeepState можна виміряти відстань від Часового Яру до міст, названих Федоренком. Усі вони — на відстані, досяжній для артилерії ЗС РФ: до Костянтинівки — 8 км, Дружківки — 20 км, Краматорська — 23 км.

Читайте також: У окупантів з'явилася нова схема по "віджиму" землі в українців на "звільнених" територіях: деталі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк