26.04.2024, 09:50

26 квітня - День пам'яті аварії на Чорнобильській АЕС

чернобыльская аэс

Щороку 26 квітня в Україні - День пам'яті аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Наслідки аварії відчутні досі.

38 років тому на Чорнобильській АЕС сталася одна із наймасштабніших катастроф ХХ століття. У 1:23 на четвертому енергоблоці ЧАЕС пролунав вибух, що спричинив руйнування частини реакторного блоку та машинного залу, повідомляє Час Пік.

За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) аварію на ЧАЕС класифікували за найвищим - сьомим - рівнем небезпеки. Тільки завдяки самопожертві ліквідаторів вдалося локалізувати аварію та врятувати країну та світ від радіаційного забруднення.

Радіоактивна хмара поширилася на території України, Білорусі, РФ та частини європейських країн. Після аварії 8,5 млн осіб було опромінено. 30 співробітників ЧАЕС загинули внаслідок вибуху, 500 тисяч людей померли від радіації (з відкритих джерел).

Усі роки територія ЧАЕС була закритою. Хоча знаходилися "туристи", готові платити гроші за те, щоб побачити "зону" на власні очі.

2022 року трагедія могла отримати новий розвиток, коли російські війська з Білорусі вторглися через зону відчуження та захопили ЧАЕС. В окупації територія підприємства перебувала до 31 березня.

Читайте також: Лисичанськ та Сєвєродонецьк - у вогні: пожежі знищують те, що дороге для людей, та "сліди"
 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк