25.04.2024, 09:51

Про пропаганду, пенсії, медицину та ціни: місцеві жителі розповіли, що відбувається в окупованому Луганську та регіоні

луганская область

На території окупованої Луганської області російська пропаганда процвітає. Багато хто живе думками з телевізора, зрадники за першої нагоди готові "перевзуватися". А ось реальних умов для життя немає. Регіон у занепаді.

За словами мешканців окупованих Луганська та Алчевська, з якими поспілкувалася редакція одного з регіональних ЗМІ, насамперед, в окупації "ламають" дітей, перетворюючи на покірних "росіян", передає Час Пік.

Але і багатьом дорослим мозок запудрює пропаганда.

"Через нескінченний потік пропаганди у багатьох їде дах і розвивається "шпигуноманія". Їм всюди маряться "ДРГ", "шпигуни СБУ" і особливо "коригувальники". Дуже важливо стежити за словами, бо якщо виділятися з натовпу, то можна потрапити під підозру" "диванних гебістів" і вони можуть легко настукати. З боку окупаційних "адміністрацій" відкритої параної не спостерігається, але часто в містах та околицях розгортають тимчасові блокпости, які перевіряють усіх. Також у містах багато росіян, які наїхали і щось постійно рознюхують", - кажуть співрозмовники видання.

Активної примусової мобілізації у регіоні зараз немає. Періодично російські військові вручають повістки на вулицях, але поки що не "пакують". Молоді люди ставлять на військовий облік.

Медицина на окупованій Луганщині занепадає, епідеміологічна ситуація погана.

"Епідеміологічна ситуація погана. З січня багато хто чимось перехворів, продовжують хворіти люди й досі. Складається враження, що окупанти отримали якісь плани госпіталізації, бо кладуть людей до лікарень з мінімальними симптомами. За словами знайомого лікаря, їм спускають неадекватні медичні протоколи, які наказують навіть легкі вірусні хвороби лікувати гормонами, що, за його словами, лише затягує їх протікання, часто - на тижні. Разом з безалаберністю місцевих лікарів це лише збільшує смертність в лікарнях, особливо серед населення похилого віку. Норма, коли в середнього розміру лікарні вмирають 4-5 людей. Окупанти кажуть про “біолабораторії” в Україні, а самі перетворили лікарні на якісь концтабори, де фактично вбивають людей. Дивлячись, скільки людей вмирають і скільки на їх місце приїжджає росіян, спадає думка, що це просто якесь заміщення місцевого населення", - зазначає місцевий мешканець.

Лікарі, яких до Луганська направляли з РФ, повертаються додому, оскільки робочі реалії виявилися складними. У місті не вистачає медиків (особливо вузького профілю), медсестер. "Швидкі" не встигають приїжджати або не мають ліків.

Перерахунком пенсій більшість пенсіонерів незадоволена. Нових робочих місць немає.

"Якщо ті, хто мають багато радянського стажу справді стали отримувати дуже великі виплати, то ті, хто такого стажу не має, підвищення майже не отримали.Також не отримали адекватного підвищення шахтарі та “силовики”. Окупанти хизуються, що створили багато робочих місць, але це не так. 30-40 нових робочих місць на напівдохлому заводі - це взагалі дрібниця. Крім того, фактична зарплата дуже часто нижча за обіцяну", - розповідає один зі співрозмовників. 

Ще одна зміна торкнулася вартості оренди житла у Луганську. Тепер ціни надхмарні, оскільки побільшало людей з регіону та росіян. Зростає також вартість купівлі житла у Луганську.

"Багато хто злякався, що відберуть квартиру, і процвітає послуга "догляду за житлом". Під шумок ціни на продаж зросли", - додає співрозмовник.

У публікації використовувалися матеріали Telegram-каналу "]]>АРТЮХ]]>".

Читайте також: Лисичанськ та Сєвєродонецьк - у вогні: пожежі знищують те, що дороге для людей, та "сліди"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк